Foto's

De fotos zijn alle voorzien van metadata in RDF en zijn beschikbaar in klein formaat (maximaal 640x480 pixels) en groot formaat (verschillend). Mijn toeristische tips zijn er alleen in het Engels.

Abbaye du Thoronet
Één van de drie beroemde Cisterciënzerabdijen in de Provence. Gebouwd in de 12e eeuw, sober (waardoor hij er nog modern uitziet) maar mooi.
Abbaye Notre Dame de Sénanque
Een andere van de drie beroemde Cisterciënzerabdijen, maar deze is nog in gebruik. Het klooster leeft o.a. van de lavendelteelt (en van de bezoekers, naturlijk).
Aigues-Mortes
Aigues-Mortes is een stadje binnen een vierkante ommuring, in de zuidwesthoek van de Camargues. Deze foto's zijn genomen vanuit de lucht.
Aix-en-Provence
Er is veel te zien in Aix-en-Provence (om the beginnen de kleurrijke markten) en de terrassen zijn er aangenaam. [tourism]
Allemagne-en-Provence
Vraag me niet waarom het zo heet, maar Allemagne-en-Provence (Alpes-de-Haute-Provence) is een dorpje met een kasteel niet ver van het Lac de Sainte Croix.
Annot
Annot is een klein dorp aan de Train-des-Pignes-spoorlijn van Nice naar Digne. Het is bekend vanwege de zandsteenrotsen en er is een aardige wandeling to doen langs die rotsen naar de Chambre du Roi.
Antibes
Antibes (Alpes-Maritimes), gedeeltelijk naar aanleiding van het boek „Antibes au debut du siècle” (1995), dat foto's bevat van Antibes rond 1900. [toerisme]
Antibes — bataille des fleurs
Elk jaar in juni houdt Antibes een bloemencorso.
Antibes — straattheater
“Déantibulations” is een straattheater-festival, de editie 2009 was van 29 mei t/m 1 juni (het pinksterweekend).
Antibes — tuinen
De Jardin Thuret is een botanische tuin van het INRA. De Villa Eilenroc is een villa met z'n park, nu eigendom van de gemeente.
Apt
Op de lavendelboerderij Les Agnels kun je een rondleiding krijgen in de distilleerderij.
Aups
Tussen Aups en Tourtour, aan de D77, ligt het Musée de Faykod, de beeldentuin en het atelier van beeldhouwster Marie de Faykod.
Avignon
Avignon, stad van de brug, het pauselijk paleis (beide uit de Middeleeuwen) en van het festival. [tourism]
Bagnols-en-Forêt
Bagnols-en-Forêt is een klein, oud dorpje met uitzicht. De Gorges du Blavet bevinden zich iets ten westen van Bagnols.
Beaulieu-sur-Mer
Op hemelsbreed 1 km van die andere neo-historische villa, de Villa Ephrussi de Rothschild, ligt de Villa Kérylos. Uit dezelfde periode (rond 1903), maar gebaseerd op de klassieke Griekse villas van Delos.
Biot
Het oude dorp Biot (Alpes-Maritimes) is in z'n geheel Monument Historique. Het heeft smalle straatjes op de top van een heuvel en vooral veel kunstenaars en galeries. [toerisme]
Bonson
Bonson is een dorpje op een rotspunt hoog boven de Var. Elk jaar (sinds 2003) organiseert het een tentoonstelling van hedendaagse kunst met installaties overal in het dorp, het Festival du Peu (“festival van weinig”).
Bouches-du-Rhône
De Bouches-du-Rhône is een departement met beroemde steden, zoals Marseille, Aix-en-Provence en Arles, maar het is ook bekend om zijn wijnen. Chateau la Coste in Le-Puy-Ste-Réparade is een van de grootste wijngaarden van de „Côteaux d'Aix-en-Provence.” De Calanques zijn steile, witte kliffen langs de kust tussen Marseille en La Ciotat. [toerisme]
Cabris
Cabris is een klein dorp op een heuveltop dat een wijds panorama biedt zowel richting Antibes als het Lac de St.Cassien.
Cagnes-sur-Mer
De oude stad van Cagnes-sur-Mer ligt niet aan zee, maar op een heuveltop. Maar hij heeft een middeleeuws kasteel.
Camargue
De Camargue (Bouches-du-Rhône) is een moerasgebied in de delta van de Rhône. Het is een beschermd natuurgebied, deels gebruikt voor zoutwinning, rijstvelden en andere landbouw. Je kunt er o.a. flamingo's zien en wilde paarden.
Cannes
Cannes is voornamelijk bekend om de „Croisette,” de boulevard langs het strand, de bekende hotels en het Palais des Festivals. Maar die staat niet op deze foto's. [toerisme]
Cap-d'Ail
Cap d'Ail ligt aan de kust, net voor Monaco. Er staan kapitale villa's en er zijn wat rotsen die als strand kunnen dienen.
Cap-Ferrat
Een voetpad loopt rond de Cap-Ferrat en biedt mooie uitzichten op de Middellandse Zee, op de Alpen en op de Cap-Ferrat zelf.
Carros
Carros heeft twee delen, een nieuw dorp met een uitgestrekt industriegebied langs de Var en een middeleeuws dorp op een heuveltop. Deze foto's tonen het laatste.
Cassis
Cassis (Bouches-du-Rhône) is een klein, pittoresk dorpje met een haven, niet ver van Marseille. Een steile klif van 360 m hoog rijst vlak naast het dorp uit de zee.
Castellane en de Clue de Chabrières
Uitzicht op Castellane (Alpes-de-Haute-Provence) en z'n rots. De Clue de Chabrières is een nauwe doorgang in de rotsen tussen Castellane en Digne, langs de Route Napoléon.
Châteauneuf-Villevieille
Van de 6e t/m de 18e eeuw woonden de inwoners van Châteauneuf op de heuveltop, toen gingen ze weer terug naar het oude dorp. De ruïnes lenen zich voor een picnic of voor spookverhalen.
Coaraze
Coaraze is een oud dorpje op een heuveltop, beroemd om zijn zonnewijzers. In het kader van de manifestatie “L'art contemporain et la Côte d'Azur 1951-2011,” heeft het vier kunstenaars uitgenodigd tijdelijke kunsterken in het dorp te maken.
Courmes
Courmes is een piepklein dorpje aan een doodlopende weg, maar het plateau tussen Courmes en de Col de Vence is ideaal voor wandelingen, zeker in de herfst.
Durance
Een aantal plaatsen langs de rivier de Durance: Chateaux-Arnoux, Ganagobie (het klooster), Lurs en Forcalquier.
Entrevaux
Entrevaux (Alpes-Maritimes), een stadje aan de Var, met de ruïnes van een citadel hoog erboven, indertijd verterkt door de architect Vauban, bouwmeester van Lodewijk XIV. [toerisme]
Esterel
De Esterel is een gebied met lage bergen bestaande uit rode rotsen, langs de kust tussen Fréjus en Cannes. Rode rotsen tegen een blauwe zee geeft pachtige panorama's. Het is ook een ideaal gebied voor wandelingen, in het bijzonder in de winter, als het verder landinwaarts flink koud kan zijn.
Eze
Eze ligt op een heuveltop aan het water tussen Nice en Monaco. Erg veel toeristen, maar buiten het seizoen is het best te doen.
Fontanalbe
De vallei van de Fontanalbe is een deel van de „Vallée des Merveilles,” een gebied op 2000 m hoogte rondom de berg Bégo in het natuurpark Mercantour, aan de Franse kant van de Frans-Italiaanse grens ten noorden van Nice. Duizenden gravures in de rotsen dateren van 5000 jaar geleden.
Fréjus
Fréjus is een oude Romeinse stad. Even buiten de stad zijn behalve een Romeins aquaduct ook de resten te zien van een stuwdam, de Barrage de Malpasset, die vlak na zijn ingebruikname in 1959 instortte en meer dan 400 doden in Fréjus veroorzaakte.
Gattières
Nog een dorp op een heuveltop (village perché), deze keer met een uitzicht over de rivier de Var.
Gilette
Vlakbij Gilette, aan het eind van een wandeling van 20 minuten omlaag naar de rivier de Esteron, ligt een brug, de Pont de La Cerise, en eronder een „strand,” dat erg populair is op warme dagen.
Golfe-Juan
Toen Napoleon hier in 1815 landde, na zijn verbanning naar Elba, was Golfe-Juan een gehucht met een handjevol vissers. Dat is nu anders, maar Napoleon landt hier nog elk jaar in maart.
Gorges du Cians
De Gorges du Cians (Alpes-Maritimes) zijn één van de verrassendste ravijnen van de Provence. Als je de smalle kloof stroomopwaarts volgt van de Var-vallei naar Beuil, begin je tussen grijze rotsen, die plotseling overgaan in rode rotsen en aan het eind, als het ravijn breder wordt, bevind je je in een alpenlandschap. (Beuil is een ski-oord.) De weg is af en toe gesloten voor reparatie; de rode rots (gevormd uit ijzerhoudende klei) is niet al te stabiel...
Gorges du Loup
Langs de Loup vind je het piepkleine dorpje Pont-du-Loup, een waterval en enkele mooie uitzichten
Gorges du Verdon
De Gorges du Verdon, of „Grand Canyon du Verdon,” is een diep ravijn uitgesleten door de rivier de Verdon, met een stuwmeer aan het eind, op de grens tussen de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence.
Grasse
Grasse is een stad op een berghelling. Het heeft een oude binnenstad (minder toeristisch dan de steden dichter bij de kust) en een aantal leuke musea.
Hyères
De Villa Noailles, op de kasteelheuvel met uitzicht over de stad, was het buitenhuis van Charles en Marie-Laure de Noailles tussen 1925 en 1976. De villa, ontworpen door Robert Mallet-Stevens, herbergt nu een vereniging die eigentijdse kunst ondersteunt.
Juan-les-Pins
Juan-les-Pins (Alpes-Maritimes) leeft vooral in de zomer. Dan is het de plaats voor feestvierders en zonaanbidders (en jazz-liefhebbers, midden juli).
Lac de St. Cassien
Het Lac de St. Cassien is een stuwmeer op de grens tussen de departementen Alpes-Maritimes en Var. In de zomer een geliefde plaats om verkoeling te zoeken.
La-Colle-sur-Loup
Het laatste ravijn van de rivier de Loup is verbazend dicht bij de zee, tussen La-Colle-sur-Loup en Villeneuve-Loubet.
Lacs de Prals
Het gebied tussen de Madone de Fenestre, de Lacs de Prals en de Baisse des Cinq Lacs [fr] is een populaire plaats voor bergwandelingen. Een rondje neemt ongeveer 4 uur in beslag. In juli en augustus is het verstandig vroeg te starten: de meeste middagen is er onweer.
La Penne
Een mooi gelegen klein dorpje. Resten van een verdedigingsmuur dateren nog uit de middeleeuwen (13e eeuw).
Le-Bar-sur-Loup
Het dorp vierde het „Fête de l'oranger” van 2007 op 9 april.
Lucéram
Luceram is een schilderachtig dorp op zo'n 600 m hoogte in het dal van de Paillon, 25 km van Nice. Since 1998 toont het elke december & januari een paar honderd kerstalletjes verspreid in het dorp. [toerisme]
Malaussène
Malaussene is een dorpje aan het eind van een doodlopende weg. Het hoge deel, ten zuiden van de kerk, is sinds 1930 nog slechts ruïnes.
Marie
Een dorpje van minder dan 100 inwoners op een steile berg hoog boven de Tinée-rivier. Pittoresk, in goede staat, en een goede startplaats voor wandelingen, maar zonder enige winkel of restaurant.
Mazaugues
Mazaugues is een klein dorpje niet ver van de Sainte-Baume-bergketen. Het bezit een ijsmuseum.
Menton
Menton (Alpes-Maritimes) is de stad met het zachtste klimaat van Frankrijk, aan de Middellandse Zee op de grens van Italië.
Metz
Metz (Moselle) is een stad in noordoost Frankrijk met sinds mei 2010 een indrukwekkend museum voor moderne kunst, zowel wat betreft de collectie (van het Centre Pompidou in Parijs) als de architectuur.
Mini-France
Het park „Mini France” even ten westen van Brignoles (Var) toonde de bekendste en meest typerende bouwwerken van Frankrijk in miniatuur. Volgens berichten is het park gesloten sinds 2002.
Monaco
Monte-Carlo is een curiositeit. De oude stad ziet er uit als een Provençaals dorp, behalve dat het onnatuurlijk schoon is en vers geschilderd. Rondom staan wolkenkrabbers die bovenop andere wolkenkrabbers gebouwd lijken te zijn. De prijs per vierkante meter betekent dat wegen ondergronds gaan en tuinen op het dak. Beslist een bezoek waard. Bekijk de exotische tuin en vooral het maritiem museum.
Mouans-Sartoux
Mouans-Sartoux is een dorpje aan de spoorlijn tussen Cannes en Grasse, die in maart 2005 is heropend. Het heeft een kasteeltje (nu museum voor concrete kunst) en het organiseert regelmatig festiviteiten (boekenbeurzen, bloemencorsos, enz.)
Mougins
Het oude dorp van Mougins ligt op een ronde heuveltop. Het is vol met restaurants en kunstwinkels.
Moustiers-Ste-Marie
Aan het eind van de Gorges du Verdon, vlakbij het stuwmeer van Sainte Croix, Moustiers-Sainte-Marie (Var) is een dorpje vol souvenirwinkeltjes, half in een spleet in de rotsen, en alleszins het fotograferen waard.
Nice
Nice heeft een piramide. Weinig mensen weten er van, maar hij bestaat wel degelijk, vlakbij Falicon, ten noorden van Nice. Speleologen kennen hem als de piramide die de ingang van de Ratapignata-grot markeert. Mystici vinden hem mystiek, maar hij is vooral raadselachtig.
Nîmes
Nîmes (Gard) heeft enkele goed bewaarde Romeinse gebouwen, waaronder de arena, die nog steeds gebruikt wordt.
Opio
De Franse komiek Coluche is omgekomen bij een motorongeval in mei 1986, op de weg tussen Valbonne en Opio. Een monumentje even verderop langs de weg herdenkt hem.
Peille
Peille is één van de vele pittoreske dorpjes op een heuveltop. Het heeft een station (vanwaar het 90 minuten bergop lopen is naar het dorp), het was ooit een belangrijke stad, maar nu werken de meeste mensen die er wonen elders en veel wonen alleen in het weekend.
Plateau de Caussols
Het Plateau de Caussols is een hoogvlakte (ongeveer 1000 m) bij Gourdon (Alpes-Maritimes) en ideaal voor wandelingen.
Pont-du-Gard
Het Romeinse aquaduct en brug over the rivier Gard is nog bijna geheel intact. Een wonder van Romeins technisch kunnen, gebouwd omstreeks 15 v.Chr.
Puget-Théniers
Puget-Theniers is een dorpje langs de Var met o.a. nog een 11e eeuws huis.
Quinson
Quinson is een piepklein dorpje stroomafwaards van de Gorges du Verdon en het meer van St-Croix. Het heeft zelf ook enkele gorges, maar bovenall heeft het een gloednieuw (2001), groot en erg leuk prehistorie-museum, in een gebouw dat voor dat doel door sir Norman Foster is ontworpen.
Rallye d'Antibes
De Rallye d'Antibes is een autorallye die meetelt voor het Europees kampioenschap. Het evenement duurt drie dagen en omvat proeven in de bergen rondom Antibes.
Rocca-Sparviera
De ruïnes van Rocca-Sparviera zijn te voet te bereiken vanaf Duranus, Coaraze of L'Engarvin (snelst). Het dorp is rond 1600 verlaten, maar er zijn nog genoeg ruïnes. En het uitzicht naar alle kanten is ook goed.
Roquebrune-sur-Argens
De rode rots van Roquebrune is een markant punt langs de snelweg, maar heeft ook nog wat plaatsen om te bezoeken, zoals ruïnes van een kerk en een kapel.
Roquefort-les-Pins
Roquefort bestaat uit een groep aan elkaar gegroeide gehuchten zonder centrum. Een kasteel en een dorp werden in 1341 verwoest, maar de ruïnes zijn nog zichtbaar.
Roudoule
De Roudoule is een riviertje dat bij Puget-Théniers in de Var uitkomt. Puget-Rostang bezit een museum voor regionale gschiedenis, het Ecomusée du Pays de la Roudoule.
Roya-vallei
De Roya begint in Frankrijk en komt in Italië als „Roia” in de Middellandse zee uit. Onderweg stroomt hij langs veel landschappelijk schoon en pittoreske stadjes en dorpen.
Rustrel
Bij Rustrel ligt de Colorado Provençal, een voormalige okermijn, nu een wandelgebied met rode, gele en witte rotsen.
Saorge
Saorge (Alpes Maritimes), is op een dusdanige manier tegen de berg aan gebouwd, dat auto's er niet in kunnen doordringen.
Sarreguemines
Sarreguemines (Moselle) is een stadje aan de Saar op de grens met Duitsland. Vroeger een centrum voor de fabricatie van porselein.
St.-Cézaire-sur-Siagne
St.-Cézaire-sur-Siagne is een goede plaats voor een wandeling naar beneden naar de rivier de Siagne en aan de andere kant van het dorp is een grot, les grottes de Saint-Cézaire, waar je stalagtieten en stalagmieten in mooie en bizarre vormen kunt bewonderen.
St.-Jeannet
St-Jeannet is een dorp op een heuveltop, populairder bij toeristen dan buurdorp Gattières (maar niet noodzakelijkerwijs mooier) en het startpunt voor wandelingen naar de Baou de Saint-Jeannet en de Basou de la Gaude.
St.-Paul-de-Vence
St-Paul-de-Vence is één van de vele dorpen op een heuvel, met dit verschil dat het sinds midden 20e eeuw vol zit met kunstenaars en galeries, en inmiddels het hele jaar door vol toeristen.
St.-Tropez
St.-Tropez (Var), is rijk en dus goed onderhouden. Buiten het zomerseizoen kun je er komen zonder 3 uur in de file te staan en er is plaats om fotos te nemen.
Ste-Agnès
Ste-Agnès (Alpes-Maritimes) is een minuscuul dorpje op een bergtop. Het is een visite waard voor het uitzicht (over Menton en de zee), de smalle steegjes, de kasteelruïne en het Maginot-fort.
Seillans
Seillans is een klein heuveldorp met smalle steegjes, fonteinen en een museum, het ‘Maison Waldberg', met werken van Max Ernst, Dorothea Tanning en Stanislas Appenzeller.
Siagne
De Siagne ontspringt uit een aantal bronnen (op privé-terrein, dus niet toegankelijk) niet ver van St-Vallier-de-Thiey.
Sospel
Sospel is een middeleeuws dorp aan de rivier de Bevera (een zijrivier van de Roya). Het heeft een kerk met barokgevel, verscheidene fortificaties (the meest recente van de Maginot-linie uit de 2e Wereldoorlog) en een brug uit de 11e eeuw.
Tanneron
Tanneron is een klein dorpje omgeven door mimosa-kwekerijen.
Tende
Tende is een dorp met smalle straatjes, ingeklemd tussen de bergen in de Roya-vallei, een station op de lijn Nice-Cuneo en de plaats van het Musée des Merveilles, een archeologie-museum gewijd aan de Vallée des Merveilles en de oudere zuster van het museum in Quinson.
Théoule-sur-Mer
Théoule-sur-Mer is een klein dorp aan de kust vlakbij Cannes, ingeklemd tussen de bergen van de Esterel. Het heeft een klein strand, een kleine haven en een paar restaurants aan de waterkant.
Thorenc
Thorenc is een dorp met een aparte architectuur, die je meer in Zwitserland zou verwachten dan in de Provence. Le Domaine du Haut-Thorenc is een bison-reservaat en paardenfokkerij. En de Castellaras was een middeleeuws dorp boven op een rots die uitzicht geeft op allebei.
Tinée-vallei
De vallei van de Tinée heeft nauwe ravijnen ("gorges") en ook een zeer aantrekkelijk arboretum, in Roure, hoog boven de rivier.
Tourettes-sur-Loup
Tourettes is een „village perché” met uitzicht tot aan de zee.
Tourtour
Tourtour is een dorpje in het centrum van de Var, met een paar smalle straatjes en twee kastelen.
Trams
Vanaf het eind van de 19e eeuw tot ongeveer 1950 verbond een aantal tram- en treinlijnen de dorpen en steden tot ver in de bergen. De vele tunnels en viaducten zijn nog te zien.
Utelle
De Madone d'Utelle is een kapel op een bergtop boven Utelle (Alpes-Maritimes), waar volgens de legende Maria in 850 een licht maakte dat drie verdwaalde zeelieden op de Middellandse Zee veilig naar de haven leidde. Op een heldere dag kun je inderdaad tot aan de zee kijken. De Gorges de la Mescla in de Var behoren ook tot Utelle.
Valbonne, Châteauneuf-Grasse
Châteauneuf-Grasse is een oud dorp op een heuveltop met smalle trapstraatjes en, buiten het dorp, de kerk Notre Dame du Brusc en de kapel van de Drieeenheid. In het zuidoosten van Valbonne, aan de grens van Antibes, kun je naast de snelweg A8 twee romeinse aquaducten vinden, die ooit water naar Antibes brachten (zie deze kaart [of een kopie]).
Var
Enkele lucht- en andere foto's van de kust van de Var.
Vence
Vence bezit een (voormalige) kathedraal met delen uit de 11e eeuw, een kapel (chapelle du Rosaire) waarvan het interieur door Matisse is ontworpen, een ommuurde oude stad, en festiviteiten: op de fotos het bloemencorso in het april.
Villa Ephrussi
De Villa Ephrussi de Rothschild (St.-Jean-Cap-Ferrat, Alpes-Maritimes) is het werk van de barones Ephrussi de Rothschild uit 1903, maar herinnert vooral aan de 17e en 18e eeuw. De tuinen zijn afwisselend en bijzonder gunstig gelegen.
Villefranche-sur-Mer
Een klein stadje, ingeklemd tussen de bergen en de zee, dat goed gebruik maakt van z'n oude citadel voor verschillende evenementen, inclusief een tuinshow.
Villeneuve-Loubet
Villeneuve-Loubet heeft een serie winkels langs de RN7, vlakbij Marina Baie des Anges. Maar dat is niet alles.
Zoo Cap-Ferrat
St-Jean-Cap-Ferrat had tot september 2009 een kleine, maar gezellige dierentuin. Maar de grondprijzen op de Cap Ferrat zijn te hoog (44.000 &euro/m2 in 2009) en een projectontwikkelaar heeft het terrein gekocht…
Detmold
Detmold en Horn-Bad Meinberg (Nordrhein-Westfalen, Duitsland) liggen in het hart van het Teutoburgerwald, waar, volgens de overlevering Arminius de Romeinse generaal Varus versloeg.
Dolceacqua
Dolceacqua is een middeleeuwse stad langs de rivier de Nervia, vlakbij de Franse grens. Een oude brug en de ruïnes van een kasteel definiëren zijn uiterlijk.
Groningen
Ten noorden van de wijk Paddepoel (Groningen, Nederland) staan nog wat verspreide gebouwen van de universiteit, maar verder is het weiland, met het Van Starkenborghkanaal ertussendoor.
Hanbury-tuin
De botanische tuin van Hanbury is een Engelse tuin met duizenden locale en exotische planten op een helling die zo'n 75 m omlaag gaat naar de Middellandse Zee, tussen Ventimiglia en Menton.
Saarbrücken
Een paar fotos bij de rivier de Saar.
San-Remo
San-Remo (Ligurië, Italië) is waarschijnlijk het meest bekend om het Italiaanse songfestival, of om z'n casino, maar het heeft ook een oude stad, „La Pigna” genaamd.
Sevilla
Fotos van Sevilla (Spain) uit 1996.
Ventimiglia
Ventimiglia is niet bijzonder mooi. De Fransen gaan er voornamelijk heen om te winkelen.
Bert Bos
Gemaakt: 26 januari 2002