Treinkaartjes: een 1-april-grap in mei?

Het is 20 mei volgens mijn kalender, maar ik dacht even dat het 1 april was: Ik lees net dat de NS perronkaartjes herinvoeren en dat treinkaartjes bovendien 1 € duurder worden omdat er een chip in komt.

Zo'n chip (een NFC- of RFID-chip, neem ik aan) kost minder dan een dubbeltje, dus waar gaat de rest van die euro heen? Bovendien, een streepjescode werkt beter en het kost niks extra om naast de prijs en de stationsnaam een streepjescode af te drukken.

En de laatste keer dat mensen moesten betalen om gasten uit te zwaaien op het station was 50 jaar geleden. Heeft de NS zoveel geld tekort?

Het was al een probleem in Nederland treinkaartjes te kopen. Zonder Nederlandse pinpas kon je op de meeste stations alleen met muntjes terecht bij een automaat. De meeste stations hebben geen loket, geen automaat die bankbiljetten of kredietkaarten accepteert.

Alleen op Schiphol kun je met een kredietkaart of bij het loket een kaartje kopen. Niet erg handig: Je kunt van Schiphol vertrekken, maar hoe kom je aan een kaartje voor de terugreis? (Als je de datum weet, kun bij het loket op Schiphol een kaartje voor de terugreis kopen, maar daar moet je dan wel bijtijds aan denken.) Bovendien kost elk kaartje bij het loket of bij de automaat voor kredietkaarten € 0,50 extra. (En binnenkort dus waarschijnlijk € 1,50…)

Bert Bos
Gemaakt 20 mei 2014