Tweemaal interessant leesstof ter ondersteuning van „net neutrality

Twee recente artikelen, Google & the Future of Books en « Tout le monde a intérêt à transformer Internet en Minitel, » schrijven over de dreiging voor het Web om zijn vermogen tot innovatie te verliezen. Het eerste, door Robert Darnton, begint met Googles rechterlijk monopolie op het scannen van boeken en verdedigt de ideeén van de Verlichting. Het andere, een interview met Benjamin Bayart, neemt als uitgangspunt het nieuwe Franse wetsvoorstel tegen piraterij „Création et Internet” en draagt argumenten aan voor een meer gedistribueerd en symmetrisch netwerk.

Ik heb niet veel toe te voegen. Ik wil alleen mijn steun betuigen en enkele punten uitlichten.

Het interview met Benjamin Bayart door Astrid Girardeau (Libération) is in het Frans (maar probeer de Babelfish-vertaling) De titel is « Tout le monde a intérêt à transformer Internet en Minitel » (inclusief de aanhalingstekens) en het verscheen voor het eerst on-line op 6 februari 2009. Een langere versie werd gepubliceerd in de papieren versie van de krant Libération op 7 maart.

Bayart is directeur van de niet-commerciële Internet-aanbieder FDN. Hier zijn een paar interessante citaten:

De andere tekst is in het Engels en heet Google & the Future of Books. De schrijver is Robert Darnton, een professor culturele geschiedenis aan de universiteit van Harvard en veelvuldig medewerker van de New York Review of Books. Enkele citaten:

Bert Bos
Gemaakt 8 maart 2009