Tags voor klassieke muziek

Het taggen van Ogg-Vorbis- en FLAC-files (of MP3) voor popmuziek is relatief eenvouding, maar er is weinig eenvormigheid in de verschillende voorstellen voor klassieke muziek. Ik probeer zowel een Slimserver als Amarok te gebruiken, maar ze ondersteunen niet dezelfde tags…

Hier zijn de tags die ik besloten heb te gebruiken, in afwachting van betere software. (De tags met een * kunnen meer dan eens voorkomen.)

ARTIST
De componist, bijv. “Antonio Vivaldi (1678-1741)”.
COMPOSER
Meestal dezelfde waarde als ARTIST. Hij dient om aan te geven dat de ARTIST een componist is. (En dus, als de artiest niet voorkomt in de COMPOSER-tag, is de artiest een uitvoerende.)
BAND*
Het ensemble, bijv. “Orkestgebouworkest”. (Sommige Web-pagina's stellen de tag ENSEMBLE voor, maar ik heb geen software die die tag gebruikt, terwijl Slimserver wel BAND ondersteunt.)
CONDUCTOR*
De dirigent, bijv. “Leonard Bernstein”.
TRACKARTIST*
Een muzikant die speciaal genoemd wordt, bijv. “Vladimir Ashkenazy (piano)”. (Sommige voorstellen spreken van PERFORMER, maar Slimserver kent die tag niet.)
TITLE
Omvat de naam van het werk en het onderdeel, bijv. “Concerto en sol pour orgue & orchestre”. (Dit is nogal lang, maar ik heb geen ondersteuning gevonden voor de PART-tag, die het mogelijk zou maken het werk de onderdelen the splitsen, en evenmin voor de OPUS-tag.)
GENRE
(Nog niet beslist wat voor genres ik wil gebruiken.)
ALBUM
Een interpretatie van de tekst op de CD-hoes of op de zijkant.
DATE
het jaar waarin de opname is gemaakt.
DESCRIPTION
Willekeurige opmerkingen, bijv. het jaar waarin het werk is gecomponeerd of gearrangeerd.
TRACKNUMBER
Als een album uit verscheidene CDs bestaat, nummer ik de tracks doorlopend, d.w.z. als de eerste CD eindigt met nummer 12, dan start de tweede met nummer 13.
DISCNUMBER
Het nummer van de CD als het album uit meer dan één CD bestaat. Niet echt nodig, omdat de nummers al doorlopend genummerd zijn, maar misschien nuttig om het album later terug naar CD te schrijven. (Voorheen gebruikte ik VOLUME, maar ondat abcde DISCNUMBER gebruikt, ben ik dat ook gaan doen.)

Als de titel van het werk in verscheidene talen wordt vermeld op de CD, kies ik bij voorkeur de titel die de componist zelf eraan heeft gegeven.

Bert Bos
Gemaakt 9 februari 2008
Gewijzigd 17 Maart 2013