Navigation: laat de browser de menu's maken

Nu Mozilla het LINK-element ondersteunt voor navigatie is het tijd dat de browser doet waar hij voor bedoeld is: de gebruiker helpen bij het surfen.

Veel pagina's op het Web hebben navigatie-menu's, die de gebruiker helpen andere pagina's op de site te vinden. Deze menu's hebben links die zich visueel onderscheiden van de links in de rest van de pagina, omdat de ontwerpers intuitief herkennen dat ze een andere funktie hebben. De links in de tekst van de pagina zijn hypertext-achtig en dienen om de informatie te verdiepen. De links in de menu's zijn voor navigatie en tonen de (gedeeltelijke) structuur van de site.

Sommige ontwerpers vinden het misschien niet leuk, maar voor de ghebruikers zou het geweldig zijn als zulke menu's niet in de pagina werden ondergebracht, maar in de "head.", waarmee een browser dan een menu kan maken, zoals Mozilla en Lynx al doen. Zo'n menu zou er daardoor hetzelfde uitzien voor alle sites, wat de gebruiker ontzettend helpt. Het helpt ook de visuele complixiteit van pagina's te verminderen en het spaart ruimte.

Bert Bos
Cemaakt 7 augustus 2002