Kopiëren & plakken tussen X- en Mac-applicaties

Na de laatste update van Mac OS X 10.5.7 werkte kopiëren & plakken tussen Mac-applicaties en X11-programma's niet meer. Het klembord van de Mac en het clipboard van X werden niet meer gesynchroniseerd. Het blijkt dat dit een preferentie is die in de Xquartz X-server kan worden veranderd met het defaults commando. (Zie man Xquartz voor details.)

Dit is wat ik gedaan heb om kopiëren & plakken weer te laten werken:

defaults write org.x.X11 sync_pasteboard 1
defaults write org.x.X11 sync_pasteboard_to_clipboard 1
defaults write org.x.X11 sync_pasteboard_to_primary 1
defaults write org.x.X11 sync_clipboard_to_pasteboard 1

en dan X11 herstarten. (Het wordt normaalgesproken niet aangeraden om defaults te gebruiken om de preferenties van een actief programma te veranderen, omdat het programma de preferenties kan overschrijven als het stopt; maar Xquartz lijkt dat niet te doen.)

Een ander effect van de laatste update is dat het inschakelen van toetscombinaties in de X11-voorkeuren de ⌘~-combinatie (Apple + tilde) om van venster te wisselen niet inschakelt. In plaats daarvan schakelt het de ⌘→ (Apple + pijltje-rechts) in. Als je ⌘~ wilt, moet je toetscombinaties uitschakelen.

Ik heb besloten de toetscombinaties uit te schakelen. Het is al erg genoeg dat de GUI van de Mac je ertoe dwingt diep na te denken over de juiste combinatie van ⌘Tab en ⌘~ om tussen vensters te wisselen; het is gewoon te moeilijk als je bovendien nog moet onthouden om ⌘→ in plaats van ⌘~ te gebruiken als het doelvenster onder X draait.

Bert Bos
Gemaakt 17 mei 2009